Tandblekning hos tandläkare

Den som aldrig blekt sina tänder ställer sig förmodligen ofta en mängd frågor. Vad beror missfärgningarna och/eller fläckarna på? Beror de på ålder? Har man använt sina tänder i ett helt liv så är det naturligt att detta märks. Har min livsstil spelat in? Om man röker eller har rökt tidigare så spelar detta säkert in. Om man dricker mycket te eller kaffe så ligger det nära till hands att tro att detta påverkat hur tänderna känns och ser ut. När man kommit så långt att man tycker sig vara värd en tandblekning och att man vill fräscha upp både munnen och leendet så öppnar sig fler frågor. Hur ska jag gå tillväga? Kan jag bleka tänderna hemma? Vad kostar en tandblekning? Finns det risker med att göra det hemma?

Om man oroas mycket av frågor som dessa så bör man inte stanna vid det utan helt enkelt låta ett proffs ta beslutet åt en. Ingen ska behöva gå runt och må dåligt över hur man upplever att ens tänder ser ut bara för att man är orolig för att man själv inte kan hantera en tandblekning hemma. Då är det ett enklare och säkrare alternativ att vända sig till en tandläkare.new-fresh-teeth

Varför hos en tandläkare?

En, ganska uppenbar anledning till att bleka tänderna hos en tandläkare handlar om säkerheten. Det gäller dels säkerheten kring en själv, vad man tror att man klarar av, kanske tror man inte att man ännu inte riktigt vågar sig på en tandblekning hemma, dels gäller det att man vill vara säker vad gäller omsorgen om tänderna. Något man alltid bör tänka på när det gäller tandblekning rör skicket tänderna är i när man ska bleka dem. Har man till exempel hål så bör man avstå. Hål i tänderna förknippas ofta med smärta och obehag men det behöver inte vara så, därför bör man låta sin tandläkare i alla fall kolla upp tänderna innan. Det kan även vara bra att rengöra den innan man bleker dem och detta sker bäst hos en tandläkare.

Tänder är alltid utsatta för slitage, vid tandblekning är inget undantag. Dessutom kan det vara så att man inte riktigt känner sina tänder, man gör en blekning för att få vita tänder men det kanske man inte får direkt, kanske aldrig eftersom man helt enkelt inte är född med det. Resultatet kan bli att man försöker igen och igen med resultatet att man inte får vita tänder, däremot väldigt slitna tänder.

En tandläkare ser hur dina tänder mår, vad de klarar av och vad som kan göras. Därför är det smart och tryggt att vända sig till en sådan när det gäller tandblekning, i alla fall den första gången.

Nackdelar

En nackdel med att gå till en tandläkare för tandblekning kan givetvis vara priset. Produkterna som används ska betalas och den som utför tjänsten ska ha sitt, självfallet kan det kosta mer än om man gör jobbet själv. Dock ska man komma ihåg att om man inte riktigt har koll på hur man ska gå till väga så kan resultatet bli att man ändå drabbas av ytterligare utgifter när eventuella misstag ska åtgärdas.

Dessutom så bör man ändå se till att tänderna är rengjorda och att tandsten och dylikt är borttagna innan man kan göra en tandblekning, detta gör man i regel hos just en tandläkare så varför inte göra ”allt” när man ändå är där?

Man bör se över sina möjligheter noga och se vad man egentligen tjänar på respektive alternativ. Att gå till en tandläkare som kan sin sak kan vara det bästa alternativet, såväl resultatmässigt som när det gäller det ekonomiska.