Tandblekning – laser

Fläckar på tänderna, missfärgningar och en ton som ligger närmre gul än vit. Så kan det se ut ibland när vi ler och det är ingen trevlig upplevelse. När man väl är medveten om det är det lätt hänt att man börjar tro att även andra uppfattar våra tänder som ofräscha eller kanske till och med misskötta. Oavsett om så är fallet så är det tärande på både självförtroendet och humöret att gå runt och oroa sig för att ens tänder ser ofräscha ut.

Lyckligtvis finns det idag flera alternativ, fler erbjudanden än någonsin när det gäller möjligheten att få vitare, fräschare tänder och ett gladare och innerligare leende.laser-teeth-bleached

En av de mest effektiva och uppskattade metoderna idag är utan tvekan den tandblekning som utförs med laser. Med effektivitet och precision får du på bara en kort stund ett vitare och fräschare leende och du behöver inte längre gå och oroa dig för hur din tandhälsa framstår.

Hur funkar tandblekning med laser?

Att använda laser när man bleker tänder är ett mycket effektivt sätt att dels snabbt få resultat, missfärgningar och fläckar avlägsnas snabbt och du ser omedelbart skillnad. Skillnaden mot att sova med skenor och/eller att behandla tänderna med gel, kanske i flera veckor, kunde inte vara större. Tandblekning med laser sker snabbt och smärtfritt, det är inte ovanligt med så korta behandlingstider som runt 30 minuter, att jämföra med andra metoder som kan ta flera timmar.

Laser är som bekant ett mycket starkt ljus. När detta aktiverar den gel som ska bleka tänderna blir effekten starkare än andra metoder och fläckarna och missfärgningarna upplöses. Allt går mycket snabbt och resultatet står sig i flera år, hur länge är delvis beroende av arvsanlag och tandskötsel. Tar du hand om dina tänder efter en laserblekning och inte brukar alltförmycket tobak och alkohol så kan du se fram emot många år med ett fräscht, vackert leende.

Är tandblekning med laser dyrare?

Ja, tandblekning med laser är ofta dyrare än andra metoder. Detta beror dels på att det helt enkelt är dyrare att använda laser än andra maskiner eller metoder. Å andra sidan så går en laserbehandling betydligt snabbare än andra tillvägagångsätt så om man slår ut summan per timme och resultat så blir summan mindre i jämförelse. Eftersom laser är inblandat så måste man ha specialutbildad personal och man måste dessutom skydda tandkött och andra delar av munnen på ett sätt som inte krävs i samband med andra metoder. I gengäld får man å andra sidan en garanterat säker behandling och lasern tar bort det som behövs, när det behövs.

Viktigt att tänka på

Man bör ha i åtanke att tänderna måste må bra innan en behandling. Kliniker som erbjuder laserbehandling ordnar i regel detta men var gärna extra säker och kolla med din ordinarie tandläkare och/eller din tandhygienist.

Efter behandlingen kan du njuta av ett fräscht leende och vita tänder i flera år men om du vill att det inte ska gå alltför få år innan du behöver en ny behandling så är det viktigt att sköta tänderna under tiden. Var noga med att borsta tänderna, i synnerhet när de utsatts för mat och dryck som kan ge fläckar, till exempel rödvin.

Du bör även väga in att din tandhälsa inte är opåverkad av dina gener. Ha koll på vad dina tänder tål och anpassa skötsel och intag av mat och dryck efter det.